Koninklijke onderscheiding voor Vahit Köroğlu en Walter van Peijpe

30 maart 2022

Bij hun afscheid na 12 jaar raadslidmaatschap werden Vahit Köroğlu en Walter van Peijpe benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Op dinsdag 29 maart hebben Vahit Köroğlu (D66) en Walter van Peijpe (GL) uit handen van burgemeester Henri Lenferink een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt gekregen. Ze kregen de onderscheiding tijdens een speciale raadsvergadering waarin afscheid werd genomen van de vertrekkende raadsleden. Vahit Köroğlu als Walter van Peijpe zijn allebei 12 jaar lid geweest van de Leidse gemeenteraad. 

Vahit Köroğlu zat sinds 18 maart 2010 in de Leidse gemeenteraad. Hij wist bij de verkiezingen in 2010 en 2014 met voorkeurstemmen in de raad te komen. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 werd hij gekozen tot fractievoorzitter van D66.

Ook Walter van Peijpe kwam op 18 maart 2010 in de Leidse gemeenteraad. Van januari 2016 tot september 2018 was hij de fractievoorzitter van GroenLinks en bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was hij lijsttrekker en boekte hij met GroenLinks de grootste overwinning tot dan toe in de Leidse geschiedenis (8 zetels). 

Vertrekkende raadsleden krijgen automatisch een Koninklijke Onderscheiding indien ze 12 jaar of langer in de gemeenteraad hebben gezeten. Juliette Gilissen-Verplancke die namens de VVD 11 jaar en 9 maanden in de Leidse gemeenteraad zat, kwam daardoor net niet in aanmerking voor een onderscheiding.